Gæsteblogger

Gæsteblogger Laura: De 5 oftest stillede spørgsmål om livet som udeboende gymnasieelev

I dag er jeg så heldig at kunne bringe et gæsteskriv fra Laura, der til hverdag blogger på LMinside. Laura flyttede hjemmefra som blot 15-årig, og fortæller i dette indlæg om livet som 17-årig udeboende gymnasieelev. Jeg vidste faktisk ikke, at det i nogle dele af Danmark er kutyme, at man flytter hjemmefra, når man er under 18, men når jeg læser Lauras svar på de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med hendes hverdag som udeboende, giver det faktisk rigtigt meget mening. Jeg har ihvertfald fået rusket op i mit normsæt, og er fuld af beundring for Laura, som er en skøn og klog pige.

Hej! Jeg er så heldig, at have fået lov til at skrive lidt til jer her på strikeapose.dk. Mit navn er Laura, og normalt blogger jeg på LMinside.dk, hvor jeg deler alt fra opskrifter og gode råd til lange filosofiske indlæg om livet og døden.

Jeg er 17 år, har travlt med 2.G, og så bor jeg alene. Hvordan det hænger sammen, har jeg lovet at Sofie at fortælle lidt om. Der er mange uddybende indlæg på min blog, men i dag kunne jeg godt tænke mig, at svare på de 5 mest stillede spørgsmål – som I måske også sidder og brænder inde med.

Hvorfor flyttede du hjemmefra som 15-årig?

Det spørgsmål og store øjne, er altid det første jeg møder, når andre hører, at jeg bor alene. Det er også en underlig tanke og fjern verden for mange, men for os ærøboere er det noget af det mest naturlige.
Næsten alle unge flytter fra Ærø efter folkeskolen for at få sig en ungdomsuddannelse, hvilket jeg også gjorde.

Er det ikke træls at skulle flytte hjemmefra så tidligt?

For mange af os handler det ikke kun om uddannelse, vi kan slet ikke forestille os andet. Selvom vi nu har en HF på Ærø, vælger de fleste at flytte. Hele vores barndom har det nærmest været rutine, at afgangselever og storesøskende flyttede fra øen. Det er noget man ser frem til, og personligt kunne jeg slet ikke vente de sidste par år.

Laver du varm mad hver dag?

Ja, hver aften laver jeg mad eller varmer rester fra dagen før. Det er det bestemt ikke alle, der gør, og jeg gjorde nok heller ikke, hvis ikke det var en interesse. Jeg kan godt lide at lave mad, og tilbage på Ærø gik jeg faktisk til madlavning i tre års tid. Jeg er begyndt at falde lidt af på den her i 2.G, men det er stadig vigtigt for mig, at mad er lavet af gode råvarer og fra bunden. Jeg har gjort det til en sjov udfordring, at skulle lave sund, nem og billig mad, og jeg har et minimalt madspild.

Er det ikke hårdt at bo alene?

Det er et af de mest stillede spørgsmål, og jeg svarer altid det samme, selvom jeg efterhånden tøver lidt først. Nej, jeg synes ikke det er hårdt – det er i hvert fald ikke hårdere end at bo hjemme ved sine forældre. Der er selvfølgelig flere gøremål og forpligtelser for udeboende gymnasieelever, men livet kan vel være hårdt alle steder. Dog kan alle de praktiske ting godt blive for overvældende nogle dage, rent praktisk ville det selvfølgelig være nemmere at bo hjemme. Stressede dage er en realitet for alle, og de går over. Den eneste gang, jeg har synes, det har været decideret hårdt, var da jeg i vinters hverken havde kræfter psykisk eller fysisk grundet alvorlig D-vitaminmangel. Så under sygdom er det besværligt med alt det praktiske. Når man er meget syg, er det jo ikke lige til at handle ind og lave mad.

Hvad er det bedste og det værste ved at bo alene?

Jeg kan hurtigt lige nævne det værste: opvask. Så kan det godt være, nogle påstår, at det er den rene meditation, men jeg bliver aldrig fan af den evige opvask.

Det bedste må være at få plads til at være så selvstændig. Der er plads både fysisk og mentalt til bare at være sig selv, og jeg kan sammensætte hverdagen og rutinerne, sådan som de fungerer bedst for mig. Selv de udfordringer man bliver stillet overfor, er alle godt for noget. Man er nødt til at klare sig selv, og når det så lykkedes boostes selvtilliden altså lige lidt.

Generelt er jeg, som I nok kan fornemme, super glad for at bo alene. Jeg synes, det er noget, I skal se frem til. Mange af jer har sikkert boet ude i mange år, så lad mig høre – hvad, synes I, har været det bedste og det værste?

Tusind tak fordi I læste med, jeg håber vi ses igen.
Smil til dig!
Laura // LMinside<3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: